NFsec Logo

Linux 4.7 otrzymał nową funkcję zabezpieczeń przeniesionych z Chrome OS

30/07/2016 w Administracja, Bezpieczeństwo Brak komentarzy.

N

ajnowsza wersja Linuksa otrzymała nową funkcję bezpieczeństwa o nazwie „LoadPin”, która została przeniesiona z systemu Chrome OS i umożliwia wprowadzenie ograniczeń odnośnie nośników i lokalizacji, z których mogą być ładowane moduły i firmware jądra. Innymi słowy LoadPin jest nowym mini Modułem Bezpieczeństwa Linuksa (ang. Linux Security ModuleLSM, który przechwytuje skonsolidowany zaczep LSM wywołania kernel_file_read, aby nasz system ładował wszystkie dodatki (moduły, firmware, obrazy kexec, polityki bezpieczeństwa) pochodzące z jednego zaufanego systemu plików. Poprzez zaufany system plików rozumie się tutaj taki, który jest umieszczony na urządzeniu tylko tylko-do-odczytu (np. CDROM lub dm-verity [wbudowany w Androidowe jądro od czasów wersji 4.4]). Niweluje to konieczność podpisywania każdego ładowanego pliku z osobna, ponieważ pierwszy plik ładowany przez interfejs odczytu plików jądra jest „przypinany” do systemu plików użytego do załadowania, a wszystkie pliki pochodzące z poza niego są odrzucane. Włączeniem lub wyłączeniem funkcji możemy sterować poprzez opcję SECURITY_LOADPIN_ENABLED w jądrze lub parametrem loadpin.enabled=1/0 przy starcie systemu.

Więcej informacji: The LoadPin security module

Time of check to time of use

29/05/2016 w Ataki Internetowe Brak komentarzy.

W

rozwoju oprogramowania termin time of check to time of use (TOCTTOU lub TOCTOU) jest klasą błędów typu race conditions spowodowanych zmianami w systemie, które występują pomiędzy czynnościami: sprawdzeniem warunku (np. poświadczeniem bezpieczeństwa), a wykorzystaniem wyników tego sprawdzenia. Przykład: wyobraźmy sobie aplikację webową, która pozwala użytkownikom na edycję wybranych stron oraz administratorom na blokowanie takich modyfikacji. Użytkownik wysyła żądanie do aplikacji o edycję strony i otrzymuje formularz umożliwiający mu przeprowadzenie tej operacji. Po edycji treści, ale przed wysłaniem formularza do aplikacji przez użytkownika – administrator blokuje stronę, co powinno zapobiec jej edycji. Ze względu na fakt, że proces edycji już się zaczął, gdy użytkownik wyślę zawartość formularza (razem z zmienioną treścią) to zostanie ona zaakceptowania. Dlaczego? Gdy użytkownik rozpoczął edycję aplikacja sprawdziła jego uprawnienia i rzeczywiście mógł edytować stronę. Zezwolenie zostało cofnięte później, już po sprawdzeniu autoryzacji dlatego modyfikacje zostały dopuszczone.
[ czytaj całość… ]